ZÁŘÍ 2024

Olga Havlová ve vzpomínkách přátel a fotografiích Bohdana Holomíčka / foyer

Výstava ostravského Gymnázia Olgy Havlové a Občanského sdružení PANT vznikla u příležitosti 80. výročí narození Olgy Havlové a představuje mozaiku dobových fotografií Bohdana Holomíčka a vzpomínek přátel, spolupracovníků i lidí, kteří Olgu potkali a vzácné setkání jim utkvělo v paměti.  

Většina panelů je uvozena stručným shrnutím vybrané životní kapitoly a jejím zasazením do dobového kontextu. Na úvodní rekapitulaci základních životních dat Olgy Havlové (1933-1996) navazují postupně tato témata: Proletářské děvče značně samorostlé, Havel – osudový muž, Za okny StB, Hrádeček, Vašek ve vězení, Hrobka, První dámou, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, Mít možnost pomáhat druhým, Chybíš tady, Olgo! a závěrečný panel Havel o Olze. 

Charita Písek / přízemí chodba

Zveme vás na 16. ročník putovní výstavy celonárodní fotografické soutěže „Můj svět“ zachycující neopakovatelné okamžiky a události v životě Charit napříč republikou objektivem zaměstnanců, klientů a dobrovolníků.

Výstava potrvá od 5. září do 20. října 2024 v přízemí Městské knihovny Písek. Výstavu tentokrát doplní výtvarná díla dětí z Azylového domu pro matku a dítě Veselíčko a nízkoprahového klubu „Fanouš“  z Milevska. Těšit se můžete i na doprovodný koncert – kytarový recitál Ivana Zborníka a Violy Jablonské v rámci programu Týden s Charitou, který se bude konat  dne 26. září 2024 od 17 hodin v přednáškovém sále v přízemí knihovny. Občerstvení bude zajištěno.

Tereza Marianová: Uličníci / dětské oddělení

Uličníci jsou kniha, která se na města dívá pohledem z perspektivy těch, kteří ho sdílí s námi – zvířat. Čtenáře od 5 let zavede do světa, kde velký černý kos v parčíku je bos, kde kosí hoši zpívají zvostra a říkají si kosa nostra. Uličníci nás zvou na poetickou cestu za každodenními radostmi a starostmi městských zvířat, na které občas zapomínáme nebo je chceme zapomenout. Kuna, holub nebo octomilka se stávají novými hrdiny dětské literatury.

Jiří Mašek: Hlavy / přednáškový sál

Výstava soch Jiřího Maška, který sám sebe nazývá sochařem / úředníkem. Portréty známých osobností v podobě bust odlitých speciální technikou lití olova.

Fokus / 2. patro